Nonprofitok és a válság: leálló programok, új tevékenységek

Ötből két nonprofit szervezetnek nincs pénzügyi tartaléka, vagy csak 1-2 hónapra elegendő. Tízből egy nem tud minden munkatársnak fizetni, júliusra ez tízből háromra emelkedik – mutatta ki egy friss kérdőíves felmérés. 50%-uk segítő programjai részlegesen vagy teljesen leálltak. Fennmaradásukhoz a lakosság, vállalatok és az állam segítéségére is szükség van. A felmérés eredményeire válságmenedzsment program épül, a szervezők további együttműködő partnereket várnak.

A nonprofitok egy-egy közösség életét szeretnék jobbá tenni egyedi, sokszor speciális megoldásokkal. Ha nagy bajba kerülnek, nehéz helyzetben lévő emberek és csoportok veszíthetik el akár az utolsó kapaszkodót is. A válság nonprofitokra gyakorolt hatásáról a SIMPACT Nonprofit Kft. készített online kérdőíves kutatást, szervezetvezetők bevonásával. A SIMPACT kollégái egy évtizede segítik a szervezeteket, több száz sikeres együttműködésen vannak túl. Felmérésüket 218 civil szervezet és társadalmi vállalkozás töltötte ki április közepén. A válaszadók többsége hátrányos helyzetű csoportokat segít, illetve egészségügyi vagy kulturális területen tevékenykedik. Csaknem felük budapesti, az ország többi részéről egyenlő arányban érkeztek válaszok.

A kutatás a továbblépés szempontjából fontos három területet mért fel. A válság jelenlegi hatását és a várakozásokat a finanszírozással kapcsolatban, a szakmai munka változásait és azt, hogy milyen segítséget igényelnek a szervezetek helyzetük javításában.

A koronavírus hatása rögtön érezhető volt, a válaszadók akár több évig is elhúzódó válságra számítanak. Elsőként a forráshiánnyal és a szakmai tevékenység akadályaival szembesültek. Nehézzé, néhol megoldhatatlanná vált a kapcsolattartás a támogatott csoportokkal, és problémákat okoz az online átállás. A programok részleges újraindulását sokan júliusra várják, de magas a bizonytalanok aránya. Legtöbben a programok halasztásával, a költségek visszafogásával, vagy a tevékenység újragondolásával reagáltak a váratlan helyzetre. További információ: https://www.facebook.com/SimpactEurope/